Wat is Bachata?

Bachata wordt met een partner gedanst (Man met vrouw, soms vrouw met vrouw). Op verschillende plaatsen in de wereld wordt bachata op verschillende manieren gedanst. Er zijn geen strakke regels.  In grote lijnen vallen drie dansstijlen te onderscheiden:

Domincaanse stijl: Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden.  Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet.  De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer.  Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij Salsa) worden nooit gemaakt.  De laatste jaren heeft de Domincaanse dansstijl zich gemengd met reggaeton invloeden.  De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

Dansschool stijl:  Op dansscholen in de VS en Europa wordt ook bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij de beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner.  Er orden meestal geen snelle pasjes gemaakt.  Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.

Antilliaanse Stijl: Op Curaçao en vanuit daar overgewaaid naar Europa is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens een vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een hopje wordt gemaakt.  De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook een schouder op.

Bachta Algemene Info Dansstijlen: Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het hopje van de Antilliaanse Stijl, een vast onderdeel is van bachata dansen.  In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.  De verschillen tussen de bachata dansstijlen zijn behoorlijk groot.  De overeenkomst is dat als je op de eerste tel van de vorige maat met links een stap zette, je op de eerste tel van de volgende maat een stap met rechts zal zetten, en bij de daaropvolgende maat wordt er weer begonnen met links etc.  Bij de Domincaanse stijl zal de tussenliggende tijd op een creatieve manier worden ingevuld die past bij de specifieke song.  Bij de dansschool stijl zal daarentegen altijd eenzelfde invulling worden gegeven aan de vier tellen in de maat, met als bijkomende invulling het hopje uit de Antilliaanse Stijl.  In de dansscholen wordt geleerd om op de eerste tel van de maat te beginnen, waarmee de muziekmaat van vier tellen samenvalt met de dansmaat.  Echter, Domincanen beginnen behalve op de eerste tel ook vaak op de tweede en soms op de derde tel.  Dit kan o.a. afhangen van de baslijn.  Zonder na te denken wordt begonnen op die tel die het beste past bij de song die gespeeld wordt.  In zijn algemeenheid varieert ook de dansstijl tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden en de romantische bachatas die dichter tegen elkaar met meer fysiek contact gedanst worden.

Muzikanten
Aventura is internationaal gezien veruit de bekendste bachatagroep, maar onder de Dominicanen zijn de meest populaire artiesten Antony Santos en Luis Vargas.  Andere populaire artiesten zijn Rulin Rodriguez, Zacarias Ferreira, Frank Reyes, Monchy Y Alexandra, Domenic Marte, Xtreme, Andy Andy, Elvis Martinez, Leonardo Paniagua, Yoskar Sarante, Alex Bueno, Los Toros Band en Joe Veras.

Heb ik een danspartner nodig?
Een groot deel van de cursisten komt zonder danspartner. Hoe lossen wij dit voor jullie op? Voor elke cursist die zonder partner komt proberen wij in de mate van het mogelijke een danspartner te voorzien. Tijdens de les wordt er constant gewisseld van partner. Salsa De L'Amistad leert je met iedereen dansen in plaats van met een vaste danspartner. Het wisselen maakt de lessen socialer en leuker. Na een cursus salsa kun je niet alleen salsadansen, maar heb je er een hele groep kennissen (en misschien goede vrienden?) bij.

Wat voor kleding moet ik dragen?
Om goed te kunnen dansen hoef je géén speciale kleding aan, maar trek bij voorkeur iets aan waar je je goed in voelt. Verder is "laagjes" kleding aan te bevelen, zodat je wat uit kunt trekken als het echt tropisch warm begint te worden. Zorg ervoor dat je fris ruikt mocht je gaan zweten tijdens het dansen.
Qua Schoenen is het handig om niet al te stugge schoenen te dragen.

Waar kunnen we gaan oefenen na onze lessen?
Elke vrijdagavond hebben we bij ons in de club Danscafé met Dj, aanvang 21h30 de inkom hiervoor is gratis,  2 maal per maand met Live Band - Monty Y La Banda Del Chéz.   
We hebben natuurlijk dan nog onze andere evenementjes die we organiseren waar jullie allen meer dan welkom zijn, hiervoor raadpleeg je best onze evenementen kalender. Door het hele land worden er Salsa feestjes georganiseerd waar je zowel wekelijks als maandelijks de benen eens kan losgooien.