Wat is Argentijnse Tango?

De Tango ontwikkelde zich in Argentinië op het einde van de 19de eeuw in de volksbuurten van Buenos Aires.  Deze havenstad was een mengkroes van rassen en nationaliteiten.  Zo had elk hun invloed op het ontwikkelen van deze sensuele dans:  de zwarte slaven uit Afrika hadden de Candombe, de Spaanse kolonisten hadden de flamenco (trotse houding) maar er waren ook Italianen, Duitsers, Nederlanders en de oorspronkelijke Indiaanse bevolking.  Tango als een unieke vorm van integratie.  Heel wat teksten gaan over het verdriet en de heimwee van de migranten.  De Afrikaanse slaven hadden al eerder een dansritueel bij begrafenissen waarbij de vrouwen subtiele signalen in de rug kregen van de man die zij zo goed mogelijk moesten opvolgen.  Dit ritueel ligt zeer dicht bij hoe de Tango zich verder ontwikkelde.  De prostitutie heeft een onmiskenbare invloed op de Tango.  Zij ving het tekort aan vrouwen op.  Tijdens het wachten hitsten de mannen elkaar op terwijl ze de Tango dansten met eindeloze variaties.  De Tango was toen niet steeds zo sensueel, er werden onder de mannen wel een messen getrokken.

De Muziek?
Het belangrijkste instrument in de Tango nu is ongetwijfeld de bandoneon (van Duitse oorsprong).  Dit was eerst bedoeld als een soort draagbaar orgel om religieuze gezangen te begeleiden tijdens de lange overtochten van Europa naar Amerika.  De eerste Tango-instrumenten waren enkel een viool en een gitaar wat de muziek toegankelijk maakte voor iedereen.  Carlos Gardel maakte de Tango als zanger en acteur mogelijk nog populairder.  Verder kan je het niet over Tango hebben zonder het belang te vermelden van muzikanten en componisten als Annibal Troilo en Osvaldo Pugliese met hun Orquesta Tipica.  Astor Piazzolla ontwikkelde de Tango Nuevo en doorbrak daarmee de traditionele vorm van muziek.  Hij liet meer ruimte voor improvisatie en bracht vele tempowisselingen, enigzinds vergelijkbaar met Jazz.


De Dans?
De Tango als dans is zelfzeker en tegelijk ingehouden, met tempowisselingen.  Hij is emotioneel, uitdagend met een scherp benenspel (een verleidingsdans met de benen in dialoog), sereen, ingetogen, beheerst, teder.  Het is een weergave van de emoties en verlangens.  Sommigen noemen de Tango de vertikale expressie van het horizontale verlangen.  In Parijs werd de Tango herboren.  De publieke dames die heen en weer pendelden tussen Parijs en Buenos Aires introduceerden de Tango in Europa.  De Tango was echter zo schandaalverwekkend dat de paus er zich mee moeide en de Tango verbood in 1923.  In 1921 gaven de Engelsen de Tango een plaats tussen de stijldansen maar deze tango groeide nagenoeg totaal weg van de oorspronkelijke.  Ook in een Hollywoodversie braht Rudolf Valentino de Tango bij het grote publiek.  Tond de basisfiguur wordt er geïmproviseerd door de man die de leiding neemt.  De vrouw volgt en vult de figuren op haar eigen wijze in.  Dus steeds verassend en nooit saai.  De lichamen plooien naar elkaar toe in een innige, langdurige omhelzing.  Maak je een fout dan ga je gewoon door.  Elke Tangodanser heeft zijn of haar eigen opvatting over deze bijzondere dans en hebben elke een individueel passenrepertoire.  Zo blijf de Tango constant in ontwikkeling en vernieuwing.

Kostprijs Tango Cursus?
Tango Cursus  bestaat uit lessenreeksen van meestal 10 weken. Voor een cursusreeks van 10 weken betaal je € 75,00.  De lessen worden georganiseerd door Geert Van Duffel - Ojos Azul.  

Wat voor kleding moet ik dragen?
Om goed te kunnen dansen hoef je géén speciale kleding aan, maar trek bij voorkeur iets aan waar je je goed in voelt. Verder is "laagjes" kleding aan te bevelen, zodat je wat uit kunt trekken als het echt tropisch warm begint te worden. Zorg ervoor dat je fris ruikt mocht je gaan zweten tijdens het dansen.
Qua Schoenen is het handig om niet al te stugge schoenen te dragen.

Waar kunnen we gaan oefenen na onze lessen?
Elke vrijdagavond hebben we bij ons in de club een oefenavond, aanvang 20h30 de inkom hiervoor is gratis.
We hebben natuurlijk dan nog onze andere evenementjes die we organiseren waar jullie allen meer dan welkom zijn, hiervoor raadpleeg je best onze evenementen kalender. Door het hele land worden er Tango Dansnamiddagen georganiseerd waar je zowel wekelijks als maandelijks de benen eens kan losgooien.